Potrebno je:
- 1 solja pirea od pecene bundeve,
- 3 kasike maslinovog ulja,
- 1 kasika suvog kvasca,
- 1 solja mlijeka,
- 2 zumanca i
- 4 solje brasna,
- 2 kasike smedjeg secera i
- jedna manja kasika soli.
-Za fil:
- 1 solja mljevenih oraha,
- 1 solja smedjeg secera,
- jedna kesica cimeta i
- 2 bjelanca.
-mjera je solja od 2 dl.
Postupak:
- U dublju posudu staviti pire od bundeve i zumanca, pa umutiti.
- Zatim dodati mlijeko, maslinovo ulje, so, secer i kvasac, sve izmjesati.
- Dodati polovinu brasna i umjesiti tijesto, a zatim postepeno dodavati ostatak brasna i mjesiti tjesto dok ne utrosite svo brasno i dobijete finu, glatku masu.
- Tijesto prekriti i ostaviti da uduplavelicinu.
Fil:
-Polovinu secera i bjelanca dobro umutiti elektricnim mikserom.
- Ostatak secera sjediniti sa orasima i cimetom.
- Kada je tijesto naraslo, podjeliti ga na dvije kugle, pa ih razvaljati u oblik pravougaonika (ako je potrebno, nozem odrezite krajeve da biste dobili ravne ivice).
- Tijesto premazati umucenim bjelancima pa posuti izmjesanim orasima, cimetom i secerom.
- Uvijte tjesto u rolnu sa obje strane do sredine (mozete uviti i u klasicnu rolnu ako vise volite).
- Staviti u kalup za pecenje ( najbolje je staviti pek papir u kalup), premazati strudle mlijekom i ostaviti 15-ak minuta da odstoji, pa staviti da se pece.
- Peci na 180 stepeni dok strudla blago porumeni.
- Prohladiti, izrezati, posluziti i uzivati :-)
Strudlu, nakon pecenja, mozete posuti secerom u prahu.
Kakve slatke osmice! A slika u headeru me svaki put iznova oduševi!
ReplyDeleteBaš predivne žute boje, a mogu zamisliti aromu i okus oraha i cimeta u njoj..obožavam!
ReplyDeletebaš lijepo izgleda, divne slike i mogu samo zamišljati kako miriše
ReplyDeletereći ću samo : zaljubila sam se u ovu štrudlu ! :) definitivno !!
ReplyDelete:-)
ReplyDelete