Total Pageviews

Thursday, December 2, 2010

Kremasti rizoto sa bundevom i przenom slaninom






Potrebno je:

- 500 gr "butternut" bundeve,
- 3-4 solje vrele vode,
- 2 kasike putera,
- 1 mala glavica crnog luka,
- 1 cen bijelog luka,
- 1 solja rize,
- 100 ml bijelog vina,
- 6 listova svjeze zalfije,
- 2 kasike kisele pavlake,
- 30 gr parmezana,
- 2 kasike pinjola,
- 60 gr slanine isjecene na listove,
- maslinovo ulje i
- so i biber.





Postupak:
- Bundevu isjeci na kockice, poprskati sa malo maslinova ulja i staviti u rernu da se ispece.
- Kada je pecena ostaviti da se hladi i 1/3 bundeve izdvojiti na stranu (to cemo iskoristiti za "posipanje" po rizotu).

- Luk isjeci na kocke i proprziti na puteru. Kada omekne dodati isjeckani cen bijelog luka i rizu.
- Promjesati par puta, pa naliti bijelo vino. Smanjiti vatru i ostaviti da se krcka dok vino ispari.
- Kada vino ispari dodavati po pola solje vode, poklopiti i ostaviti da se krcka,svaki put kada voda ispari ponavljati postupak.
- Kada je riza na pola kuvana dodati bundevu (onaj dio koji nije sklonjen na stranu) i nastaviti sa procesom dodavanja vode, dok se riza skuva.
- Kada je riza skuvana dodati joj parmezan i kiselu pavlaku, posoliti, pobiberiti....
- Na malo maslinovog ulja proprzite listove zalfije pa dodajte rizotu.
- Sve dobro izmjesajte da se ukusi prozmu.
- Pinjole proprzite na suvo a zatim isprzite i slaninu da postane krckava.

- Rizoto naspite u posudu za posluzivanje, pospite izdvojenom bundevom, przenom slaninom i pinjolima.
Posluzite i uzivajte.




9 comments:

  1. Sanja, bundevu tako malo koristimo ovde da mi je naprosto jako, jako žao. Čak je i slabo ima na pijaci. Sada su počeli da je prodaju rendanu, da se domaćice ne muče, valjda je to moderno. Slažem se ja sa tim, ali hoću i parče da kupim. U jednoj zemlji gde bi poljoprivreda trebala da cveta mi uvozimo voće i povrće.
    Rižoto ti je divan!

    ReplyDelete
  2. Zvuči jako slasno i ukusno!

    ReplyDelete
  3. Eh, Jelena, znam o cemu mi pricas. Dok nisam dosla u Australiju oci su mi bile zatvorene, sto se kuhinje tice :-)
    prosto mi je bilo nevjerovatno koliko se vrsta jela moze napraviti od bundeve, patlidzana, tikvica i sl. U mojoj kuce so to rijetko koristilo, a i kada jeste, koristilo se samo na jedan jedini nacin. Tako da te savrseno razumijem.... Valjda je to i razlog zasto je tesko nabaviti neke proste namirnice- zato sto su ljudi nezainteresovani za njih.

    ReplyDelete
  4. Nado, da znas da si u pravu. I slasan je i ukusan :-). Zaista je prevazisao moja ocekivanja.

    ReplyDelete
  5. ja sam još uvijek u "bundeva fazi" i opet mi je u frižideru. Definitivno za vikend ide u ovaj rižoto ! Odličan !!

    ReplyDelete
  6. Prekrasan rižoto, odlična ideja za bundevu u rižotu.

    ReplyDelete
  7. Branka, ako budes pravila rizoto molim te javi utiske :-)

    ReplyDelete
  8. znaš vrlo primamljivo mi zvuči

    ReplyDelete