Total Pageviews

Sunday, February 21, 2010

Kramasti fetucini sa dimljenom piletinom i zalfijom



Mislim da tjesteninu svi vole ili barem velika vecina. Lagana je i da se spremiti na 100 000 nacina. Ovo je recept koji me je oborio s nogu, i to ono "bas".



Potrebno je:

-375 gr "fetucini " tjestenine,
-1 kasika maslinovog ulja,
-40 gr svjezih mrvica hljeba,
-2 kasike sitno nasjeckane zalfije,
-1 kasika gustina,
-1 jaje,
-375 ml sojinog mlijeka za kuvanje,
-185 ml pileceg temeljca,
-300 gr dimljene piletine, isjecene na kockice i
-so i biber.





Postupak:

- Skuvajte tjesteninu u slanoj vodi pa procjedite i ostavite na stranu.
-U tavu stavite ulje, zagrijte, pa dodajte hljebne mrvice i zalfiju i przite 3-4 min, odnosno dok mrvice dobiju zlatno zutu boju.
-Gustin pomjesajte sa 1/4 sojinog mlijeka. Ostatku mlijeka dodajte pileci temeljac i stavite na vatru da provri. Kada provri dodajte smjesu sa gustinom i umuceno jaje pa mjesajte dok smjesa postane gusta.
-Smjesu sklonite sa vatre, dodajte isjeckanu piletinu, posolite i pobeberite, dodajte skuvanoj tjestenini i sve fino izmjesajte.
-Tjesteninu sipajte u tanjire pa pospite proprzenim mrvicama i zalfijom pa posluzite.

-Preko svega toga mozete narendati limunove korice.






Ma prava divota :-)


Recept je iz casopisa "GoodFood".

8 comments:

  1. Izvrsno izgleda, a tjesteninama ne mogu odoljeti.

    ReplyDelete
  2. Ovo ce bas dobro da dodje za rucak :))
    Lepe su ti slike :)

    ReplyDelete
  3. Izgleda super, a obožavam ju na svih 100 000 načina!

    ReplyDelete
  4. fenomenalno izgleda, fotke kao i uvijek savrsene, a ovo moram isprobati!

    ReplyDelete
  5. Volim tjesteninu na sve moguće načina, a tek ova s dimljenom piletinom!? Samo, dimljena piletina,gdje to nabaviti?

    ReplyDelete
  6. Ovo je sigurno jako dobro.
    Dimljena piletina ima negdje za kupiti ili dimiš doma?
    Ja to s dimljenjem rješavam doma u voku - znam dimit ribu, i to mi je super, mogla bih probat i s piletinom...ako nađem neki dobar komad ribe kad budem išla na placu opisat ću vam cijeli postupak

    ReplyDelete
  7. Ja kupujem dimljenu piletinu u supermarketu, ali vjerujem da se puno bolja i ukusnija moze napraviti kuci ( vjerujem da je tako i puno jeftinija).
    enogastomama molim te napisi mi kako to radis u voku, rado bih isprobala.
    Puno pozdrava za sve, moje dame :-)

    ReplyDelete
  8. Ok, nema problema, radit ću to uskoro, pa ću ti ovdje ostavit link. To je stvarno super.Poslikat ću onda cijeli proces. Pozz!

    ReplyDelete