Total Pageviews

Wednesday, April 14, 2010

Dugacke pekarske kifle s bundevom


Ovom kombinacijom sastojaka sam dobila tako predivne, mekane, izdasne i jaaaako ukusne kifle.
. Jos ako budete koristili sojino, zobeno ili rizino mlijeko... Ma lagane kao pahulje.

Ideju stavljanja bundeve u tjesto za kiflice sam pokupila od Milicze iz njenog jako finog recepta koji sam isprobala.
Od tada cesto radim kiflice, strudle i hljebove sa pireom od bundeve :-)




Potrebno je:

-1,5 (oko 400 gr sirove) solja pirea od kuvane bundeve,
-4 solje brasna + jos tri pune sake (za izradu tjesta),
-o,5 solje maslinovog ulja ,
- 1 kasika meda,
- 1 kasika soli,
- prstohvat muskatnog oraha,
- 1 solja toplog mlijeka i
- 1 kesica (7g) suvog kvasca.

i jos:
-Jedno zumance (zapremazivanje),
-susam i krupna morska so (za posipanje).

-Mjera je solja od 2 dl.







Postupak:

- Staviti pire od bundeve u dublju posudu i dodati mu ulje, mlijeko, so, secer i kvasac pa sve dobro izmjesati.
-Zatim dodavati brasno i mjesiti tjesto.
- Kada se utrosi svo brasno, izvaditi tjesto na radnu povrsinu i raditi (nakuvavati) ga uz dodavanje brasna (one dodatne tri pune sake) sve dok masa ne postane fina, meka i glatka.
- Izradjeno (nakuvano) tjesto ostaviti da se dize.
- Kada se tjesto diglo, podjeliti ga na 12 jednakih kugli.
- Svaku kuglu razvaljati sto vise u duzinu a zatim ih motati sa bocne strane ( tako da se dobiju dugacke kifle) i redati u kalup oblozen pek papirom.
- Kada su sve kifle poredane, prekriti ih celofanom i ostaviti da se dignu.
- Kada se kifle dignu, premazati ih zumancom i posuti solju i susamom pa staviti da se peku na 200 stepeni prvih pet minuta a zatim smanjiti na 170 i peci ih dok pocnu da rumene.
- Kada su pecene, izvaditi ih, prekriti cistom kuhinjskom krpom, prohladiti i posluziti.






- Kifle mozete filovati slatkim ili slanim filovima. Ako ih filujete slatkim, izbacite so iz posipanja.
- Ovo tjesto je pogodno i za hljebove, strudle, focacie i ostala peciva.

5 comments:

  1. Fantasticno izgledaju kifle a dodatkom bundeve u testa sam i sama odusevljena... Fotke su ti carobne :)

    ReplyDelete
  2. Nikada nijesam radila tijesto sa bundevom tako da mi je ovaj recept baš izazovan. Fotografije su mnogo lijepe i privlačne.

    ReplyDelete
  3. ellerine saglik

    cok guzellll

    www.yenitadlar.blogcu.com

    ReplyDelete
  4. Pravila sinoc, stavljala jednu solju bijelog i jednu crnog brasna i jos malo za umijesiti. Nije mi bilo potrebno vise, pretpostavljam zbog tikve koja nije bila toliko vodena kako sam navikla. Filovala sa Philadelphia sirom, i preeeeeeeezadovoljna sam. Puno hvala!!!!!!

    ReplyDelete