Total Pageviews

Friday, December 3, 2010

Quinoa salata sa Halloumi sirom









E sada recept za salaticu....



Potrebno je :
- 150 gr mini paradaizica,
- 1 kasika maslinovog ulja,
- 100 gr quinoe,
- 1/2 ljubicastog luka,
- 2 kasike nasjeckanog persunovog lisca,
-1 kasika "balsamic" sirceta,
- pola kasike mljevenog kumina,
- 100 gr halloumi sira (isjecenog na listice),
- 150 ml jogurta,
- 1 kasika svjeze nasjeckanog vlasca,
- so i biber i
- 2 kom "pita" hljeba.







Postupak:
- Quinou skuvati prema uputstvu sa kesice.
- Paradaiz naprskati sa malo maslinovog ulja i staviti u rernu da se pece. Peci par minuta na visokoj temperaturi (dok omekne).
- Skuvanu quinou isprati pod mlazom vode i dobro ocjediti.
- Staviti je u dublju posudu pa dodati kumin, sirce, persun, so i biber i dobro izmjesati da se ukusi prozmu.
- Zatim dodati isjeckan luk i peceni paradaiz, pa opet promjesati.
- Halloumi sir ispeci na gril tavi, poredati ga preko salate i posluziti.


Salatu posluziti sa "pita" hljebom i mjesavinom jogurta i vlasca.
Plus neko fino meso. Mi smo "ovo" jeli uz tempura piletinu.
Uzivajte :-)





Recept je iz magazina GoodFood (uz sitne izmjene).

7 comments:

  1. Nisam probala Hammoumi sir a čujem da se može kupiti u jednom grčkom megamarketu. Baš me zanima kakvog je ukusa!

    ReplyDelete
  2. Ovaj sir mi je nepoznat ali sve zajedno fantasticno izgleda i rado bi probala :)

    ReplyDelete
  3. Quinou sam otkrila tek nedavno i potpuno me ocarala :) Sto se sira tice, pridruzujem se devojkama... i meni je ovo nesto potpuno novo ali zvuci i izgleda vrlo primamljivo!!!

    ReplyDelete
  4. Evo djevojke, dodala sam dva linka o Halloumi siru ispod naslova. Ako vam je problem naci Halloumi sir, mislim da bi dobra zamjena bili domaci masni sirevi (bar onakvi kakvih se ja sjecam). Te sireve smo nekada kupovali od zena koje su imale svoju kravu, i proizvodile i prodavale mlijecne proizvode. Tekstura mu je srednje masna i kompaktna, znaci otprilike izmedju, onih klasicnih masnih sireva i, recimo, feta sira.
    Da znate da je ovo laicko objasnjenje :-)
    Valjda sam barem malo "docarala" Halloumi sir, bar sto se teksture tice, jer je ona jako bitna posto se ovaj sir griluje i ima visoku temperaturu topljenja.
    Ukus je vec druga prica. To se ne moze nikako "docarati". To se mora probati :-)

    ReplyDelete
  5. Bas tako mora se probati !!!:)
    svida mi se recept,sir volimo svi..jeste malo skup ,ali ..:)

    ReplyDelete
  6. Actually I didn't understand the recipe but the picture looks yummy.
    And thank you for linking to my halloumi page. :)

    ReplyDelete
  7. You welcome Piedro, and thank you for sharing information abaut Halloumi :-)

    ReplyDelete