Total Pageviews

Tuesday, June 28, 2011

Baklava sa kikirikijem i urmama




Dugo mi se ova ideja motala po glavi pa odlucih da je realizujem :-)
Fina i uspjesna kombinacija.





Potrebno je:

- 1 pakovanje tankih kora za baklavu,
- 240 gr mljevenog neslanog kikirikija,
- 100 gr psenicnog griza,
- 10-ak urmi i
- 1/2 solje (od 2 dl) smedjeg secera.


-Za zaljev:

- 450 gr smedjeg secera,
- 1,2 l vode i
- 3-4 kriske limuna.



-Plus:
- ulje za "prskanje" kora.







-Postupak:

- Vodu i secer sjedinite u serpu pa serpu stavite na vatru da prokljuca. Kada zaljev prokljuca smanjite vatru i kuvajte zaljev dok postane "slipav". (Meni zaljev postane takav nakon nekih 15-20 min, otprilike). Kada je zaljev "oslipavio" dodjte kriske limuna, kuvajte jos par minuta a zatim smaknite sa vatre i ostavite zaljev da se hladi.

Kada je zaljev gotov, mozete krenuti na slaganje baklave.

-Pomjesajte secer, griz, sitno nasjeckane urme i mljeveni kikriki.
- Nauljite kalup 20 x 3o pa poredajte par kora, zatim kore naprscite sa malo ulja pa pospite mjesavinom kikirija, secera, griza i urmi. (postupak "prskanja" kora uljem prije posipanja je OBAVEZAN)
- Postupak ponavljajte dok ne utrosite sve sastojke.
- Kada je slaganje zavrseno, reckavim nozem baklavu izrezite na baklave i stavite da se pece na nekih 170 stepeni.
- Baklavu peci do zlatno zute boje.
- Kada je baklava pecena zaljevajte je, malo po malo, pripremljenim zaljevom. Nemojte odmah istresti sav zaljev jer se nekada ( mada jako rijetko) zna desiti da ga bude vise nego sto je potrebno pa baklava bude (za moj ukus) previse mokra. Najbolje je sipati malo, pa sacekati da upije, pa opet malo... i sve tako dok ne procjenite da je baklava dovoljno zaljevena.

- Gotovu baklavu ohladite prije posluzivanja.



4 comments:

  1. odlična kombinacija! datulje obožavam i svakako mi se sviđaju kao dodatak baklavi!

    ReplyDelete
  2. Njami nesto novo.Koju kombinaciju si naravila..kikiriki i urme.Probacu:))

    ReplyDelete
  3. Ovo je da se padne u nesvest!

    ReplyDelete
  4. obožavam baklavu!! i kikiriki, mljac.
    navrati na moj blog po nagradu!!

    ReplyDelete