Total Pageviews

Tuesday, July 19, 2011

Mud cake







Meni, kao velikoj cokoholicarki, je ovo jedan od omiljenih kolaca a polako ali sigurno to postaje i mome malom sinu (za njega, naravno, verzija bez kave i alkohola).
Svojom jednostavnoscu, teksturom i bogatstvom ukusa osvaja srca, a bogme i stomake :-)

Ako hocete da otkrijete zasto se zove "mud" onda bih preporucila da ga ne drzite u frizideru, a ako hocete spuzvasto-cokoladno- pjenasti dozivljaj onda frizider dolazi u obzir ;-)


Uzivajte...






Potrebno je:

- 200 gr putera,
- 200 gr tamne cokolade,
- 1,5 casa smedjeg secera,
- 3/4 case vode,
- 4 kasike jake crne kafe (kuvane),
- 4 cepa Baileys-a,
- 1/2 case rogaca ili kakaa,
- 2 case brasna,
- dvoje jaja i
- 1 kasika sode bikarbone.

Za premaz:

- 1 casa slatke pavlake,
- 180 gr tamne cokolade i
- 2 kasike putera.

Za serviranje:

Umucena slatka pavlaka i jagode.



Mjera je casa od 2 dl.







Postupak:

-Zagrijati rernu na 160 stepeni.

- Puter, cokoladu, secer i vodu stavite u serpu i zagrijavajte na srednjoj temperaturi dok se sastojci ne otope i sjedine. Kada se sastojci otope, smaknite sa vatre i prohladite (dok masa dostigne sobnu temperaturu).

- U veliku zdjelu stavite brasno, kakao ili rogac i sodu bikarbonu pa dodajte predhodno spremljenu prohladjenu masu i sve dobro izmjesajte.

- U posebnoj posudi umutite jaja pa ih dodajte smjesi i umijesajte.
- Na kraju dodajte Baileys i kafu. Opet sve dobro promjesajte pa smjesu istresite u podmazan kalup za pecenje ( br 23) i staviti da se pece oko sat vremena.


Premaz:

- U serpi zagrijati slatku pavlaku do vrenja a zatim dodati cokoladu i puter. Mjesati dok se sve otopi i sjedini pa smaknuti sa vatre.
- Prohladiti da se malo stegne a zatim time premazati tortu.


Gotovu tortu izrezati na snite i posluziti sa umucenom slatkom pavlakom i li slagom i jagodama.


9 comments:

  1. krasan kolač, divan, sočan

    ReplyDelete
  2. Jako dobro izgleda. Sad bi ja rekla da od mene nema većeg čokoholičara, ali tko ne voli čokoladu!?
    Mogla bi ovu tortu baš isprobati, imat ću je na umu!

    ReplyDelete
  3. Ima Nado ima..i od veceg veci, a to sam sigurno ja.Sreca ne vidi me niko..ja bih naprimer glatko sad liznula monitor;)

    ReplyDelete
  4. Obožavam čokoladne torte, obožavam!
    Tvoja izgleda perfektno, divno...!

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  5. Jel neko spomenuo cokoladu, evo stizeeeem odmah...ovo je prava coko bombica!;))))

    ReplyDelete
  6. Lijepe fotke!!! Kolac mora da je odlican!

    ReplyDelete
  7. Baš za mene, obožavam čokoladu. I bez frižidera, molim lijepo da se fino uvaljam u mud :)

    ReplyDelete
  8. He-he... ma vidim ja da ima jos cokoljubaca ovdje :-) I to mnogo ;-)

    ReplyDelete