Total Pageviews

Thursday, October 6, 2011

Zrnasti hljeb (Multi-grain breakfast bread)



Zaista uzivam u kuhanju svega i svacega. Uzivam u isprobavanju novih okusa, namirnica, zacina, kombinacija... i uvijek... ali bas uvijek s nestrpljenjem ocekujem krajnji rezultat. Najveca nagrada za trud mi je zadovoljstvo koje osjetim preko cula ukusa :-) Naravno da mi je nagrada i kada vidim da moja mala porodica uziva u svim tim kuhinjsim carolijama ali s obzirom na cinjenicu da oni cesto budu zadovoljni i onda kada ja nisam, licno zadovoljstvo mi je najmrodavnije za ocjenu koliko je nesto uspjesno napravljeno, skuvano, ispeceno... Sama sam sebi najveci kriticar.

No, to nije tema moje danasnje price :-) Htjedoh samo da kazem da volim sve da kuvam ali posebna inspiracija i izazov u kuhinji su mi hljebovi i peciva. Ni sama ne znam koliko razlicitih vrsta i varijacija sam napravila i isprobala. I nikad dosta...

Uvijek sam u potrazi za novim ukusima, za novim oblicima i novim dodatcima...








Potrebno je:

-75 gr sjemenki suncokreta,
- 425 ml kiselog mlijeka,
- 15 gr suvog kvasca,
- 45 gr zobenih pahuljica,
- 45 gr psenicnih mekinja,
- 75 gr palente,
- 45 gr smedjeg secera,
- 1 kasika soli,
-250 gr ostrog integralnog brasna,
- 250 gr ostrog bijelog brasna i
- 1 bjelance za glaziranje.




Postupak:

-Kiselo mlijeko stavite u serpu i zagrijete ga ali samo da se umlaci.

- U malu zdjelicu stavite kvasac i prelijte sa cetiri kasike tople vode, dobro izmjesajte i ostavite na stranu.

- U dublju posudu stavite nasjeckano sjeme suncokreta, zobene pahuljice, mekinje. palentu, secer i so. Dodajte rastvoreni kvasac i kiselo mlijeko i dobro izmjesajte.

- Zatim dodajte integralno brasno i polovinu bjelog brasna i umjesite tijesto.
Tokom izrade tijesta, malo po malo, dodajite preostali dio bijelog brasna. Tijesto mijesite nekih 8-10 minuta dok ne dobijete glatku i elasticnu kuglu.

- Posudu za odmaranje tijesta premazite rastopljenim puterom, stavite tijesto, prekrijte i ostavite da udupla velicinu ( 1 1/2- 2 sata).

- Radnu povrsinu pospite sa malo palente i na na to stavite nadoslo tijesto. Izradiote ga rukama samo onoliko koliko je potrebno da ga oblikujete i da "istjerate" zrak iz tijesta.
-Oblikovano tijesto stavite u kalup i ostavite na toplo mjesto oko sat vremena.

- Nakon "odmaranja" kada je tijesto spremno za pecenje premazite ga bjelancom i po zelji pospite palentom, sjemenkama ili necim slicnim.
- Hljeb peci 40-45 minuta na 190 stepeni dok dobro porumeni.





Recept je iz "Cook step by step" uz sitne izmjene u postupku.

10 comments:

  1. Kruh izgleda jako fino i slikice su baš lijepe!

    ReplyDelete
  2. Ocito smo svi sami sebi najzesci kriticari:) Kruh mi izgleda fenomenalno, jako mi se svidja:)

    ReplyDelete
  3. Isprobala sam tvojih par recepata od kruha i bili su jako dobri..najvise se udomacio sa lanenim sjemenkama :)

    ReplyDelete
  4. baš zanimljiv recept, sviđa mi se. U pravu si, s pecivima nikada dosta inspiracije, od toliko varijacija, oblika, punjenja...i ja uživam u isorobavanju

    ReplyDelete
  5. obožavam domaći kruh iako ga rijetko pečem, ovaj tvoj je baš prekrasan!

    ReplyDelete
  6. Ova peciva mi predivno izgledaju, ali predivno...

    ReplyDelete
  7. Uvijek u potrazi za novim krušnim receptima...Zapisujem!

    ReplyDelete
  8. Oduševljena sam ovim receptom, pravim.

    ReplyDelete
  9. Jako interesantan kruh ! Kombinacija sastojaka mi je odlična i kruh mi se jako sviđa, baš si ga super napravila !

    ReplyDelete
  10. E, ovaj hleb je bas za nas! Fenomenalan je!!! :)

    ReplyDelete