Total Pageviews

Tuesday, March 9, 2010

Slatko- ljutkasta sunka sa povrcem



Dok sam gledala filmove (i pojma nisam imala sta je i kakva je kineska kuhinja) cesto se znalo desiti da glavni junaci pricaju o kineskoj hrani i sebe cesto pocaste istom. Skoro da nije bilo filma u kojem se nije pominjala kineska hrana. Posto mi je ta kuhinja bila strana, pitala sam se sta je to tako posebno u kineskoj kuhinji kada se pola svijeta navuklo na nju.

A sada,
spadam u tu polovinu svijeta sto se navuklo na ove specijalitete.






Potrebno je:
-2 kasike susamovog ulja (moze i neko drugo),
- 300 gr kineskog kupusa (ili kelja),
- jedna glavica crnog luka,
- pola velike mrkve,
- 2 cena bjelog luka,
- 300 gr barene sunke (ne stisnjene) isjecene na listove,
- jedna kasika proprzenog susama,
- 80 ml slatko ljutkastog sosa (sweet chilli sauce),
-4 kasike blagog soja sosa (light soy sauce),
- 2 kasike rizinog sirceta (rice vinegar) i
- kuvana riza za posluzivanje.





Postupak:

- Stavite kasiku ulja u vok i zagrijte.
-Na zagrijano ulje dodajte isjeceni kupus (kelj), luk i narendanu mrkvu.
-Mjesajte dok povrce omeksa, kada omeksa izvadite ga iz voka i stavite na stranu.

-Stavite u vok kasiku ulja.
-Kada se dobro zagrije dodajte sunku i isjeckani bjeli luk.
-Przite 1-2 min pa dodajte slatko-ljutkasti sos, soja sos i rizino sirce.
-Okrecite sunku sve dok ne bude sva prekrivena sosom (sos postane ljepljiv i zalijepi se za sunku:-)
-Kada je sunka gotova, dodajte povrce koje ste ostavili u stranu, promjesajte par puta da se ukusi prozmu i sklonite sa vatre.

-Posluzite uz kuvanu rizu, pospite proprzenim susamom i uzivajte :-)




5 comments:

  1. obozavam kineskun kuhinju i ovo mi je predobro!!! nadam se da cu isprobati sto prije:)

    ReplyDelete
  2. I ja je volim, super ti je ovo :)))

    ReplyDelete
  3. Nisam imala prilike probati ali me jako zanima! Ovo mi izgleda jako zanimljivo i dobro ali meni bi problem bio nabaviti sve sastojke i što bih s mojim Zlatanom - on se ne bi usudio ni probati:))))

    ReplyDelete
  4. Znam, Snjezo, da se dosta ljudi ne usudjuje probati, ali ko se usudi taj se i navuce :-)
    Ljudi nisu ni svjesni kakve sve krasote propustaju zbog svojih predrasuda.
    Sto se tice sastojaka, ne bih rekla da je tesko nabaviti, bar ne ove za ovaj recept.
    Prosle godine, kada sam ja bila kod svojih u Zvorniku u obliznjem super marketu sam nasla "soya" sos, "chinese" sos koji skoro identican "sweet chilli" sosu i sl. A Susamovo ulje i sl mozes naci u prodavnicama zdrave hrane. Rizino sirce mozes zamjeniti nekin drugim i eto :-)

    ReplyDelete