Total Pageviews

Tuesday, October 12, 2010

Cveklaste palacinke


Ove palacinke su savrsen nacin da pojedete cveklu iako je bas ne "ljubite", kao npr. ja. Zaista su jako fine i ukusne.
Ja sam vam ona koja cveklu ne voli ni vidjeti na stolu a kamo li jesti. Ali eto...trudim se...
I svakoga dana sve vise napredujem !!!





Potrebno je;


- Za palacinke:
- jedna bas mala cvekla,
- jedno jaje,
- 1 solja (od 2 dl) brasna,
- 1,5 solja (od 2 dl) mlijeka,
- 4 kasike slatke pavlake za kuvanje,
- 2 kasike crnog vina (najbolje kupinovo),
- 1 mala kasika smedjeg secera i
- prstohvat soli.

Za fil:
- 5 kasika smedjeg secera,
- 10 kasika mljevenih przenih ljesnika i
- 5 malih kasika mljevenog cimeta.

Za preliv:
- 1 bas velika narandza (ili dvije male),
- 80 gr smedjeg secera,
- malo vode (ako zatreba).





Postupak:

-Prvo napraviti sirup.
- od narandze isjeci 5 tanjih okruglih listova a zatim svaki prepoloviti, ostaviti na stranu.
- Od ostatka narandze iscjediti sok i staviti ga u serpu. Dodati secer i ako je potrebno malo vode.
-Staviti da kuva par minuta. Nakon par minuta serpu smaknuti sa vatre i u nju poredati listove narandze. Poklopiti i ostaviti tako da se prohladi.

-Skuvati cveklu pa je skupa sa mlijekom i ostalim tecnim sastojcima staviti u blender i izmiksati (miksajte malo duze da se cvekla stopi sa mlijekom i da ne ostane u komadicima).
- Zatim dodati sve ostale sastojke i opet miksati dok se dobija fina i jednolicna masa.
Po potrebi dodajte jos mlijeka ako vam masa bude gusta ili brasna ako bude rijetka (gustina treba da bude kao i za klasicne palacinke).
- Od dobijene smijese peci palacinke.

- Sastojke za fil pomjesati pa filovati palacinke (u stvari bolje receno time "posipati" palacinke) i urolati.
-Palacinke posluziti sa listovima narandze i prelivene sirupom :-)



Uzivajte :-)

7 comments:

  1. Ma ludo dobro, a pink boja zavodljiva. Ja ću ih sigurno napravit, samo u slanoj kombinaciji. Inače sam radila pink njoke obojane ciklom isto nije loše.

    ReplyDelete
  2. Joj, ni ja nisam neki ljubitelj cvekle, sta vise, mrzim je :D Sto ti kazes, ne volim ni da je vidim na stolu. Ali ove palacinke izgledaju fantasticno, svaka cast :)

    ReplyDelete
  3. suuper, radila sam samo sa sirovom ciklom. ipak mislim da je bolje ovako kako si ti napravila, sa kuhanom.. palačinke su ti fantastične, od punjenja do preljeva! :D

    ReplyDelete
  4. boja ovih palačinki je odlična
    inače ja ciklu volim samo u verziji salate, ali kad je moj tata kiseli, ostale verzije mi nisu dobre, barem do sad nisam otkrila drugu dobru verziju

    ReplyDelete
  5. genijalna boja palačinki, moram ovakve napraviti !!
    A tek ova kombinacija punjenja i preljev, ....mmmm, mora biti jako ukusno !
    Ja sam za razliku od tebe veliki ljubitelj cikle :)

    ReplyDelete
  6. Eh, Nina dobro te razumijem za te dobre i lose verzije :-) I ja sam uvijek volila mamine kisele krastavce dok sve ostale u domacoj varijanti sam nerado jela :-)
    Ma sigurno bi ti se dopale palacinkice. Ja cveklu ne volim ni u salati :-) Samo se tjeram da je jedem s vremena na vrijeme :-)
    branka ako si ljubitelj cvekle onda nema sumnje da ce ti se svidjeti :-)

    ReplyDelete