Total Pageviews

Wednesday, October 6, 2010

Popcorn piletina



Ovo je nesto za cime je moj sincic naprosto lud. Kada nece nista da jede ovo mi dodje kao kec iz rukava :-) Ono sto ostane poslije njega zavrsi kao obrok za nas odrasle, obicno u tortiljama ili salati.




Potrebno je:

-1kom pilecih grudi,
- 1 jaje,
- 4 kasike brasna,
- 1 kasika limunovog soka,
- so, biber i ostali zacini po zelji i
- ulje za przenje.







Postupak:

- Piletinu isjeci na sitne kockice, dodati limunov sok, biber i so pa je dobro izmjesati.
Zatim dodati dvije kasike brasna i izmjesati (najbolje rukama) da se svaki komadic piletine dobro "uvalja" u brasno.
- Tako "uvaljanu piletinu" staviti u posudu sa umucenim jajetom pa opet sve dobro izmjesati da se sada jaje zalijepi preko brasna.
- Kada je i to uspjesno obavljeno opet dodati jos dvije kasike brasna i opet sve dobro izmjesati da se brasno zalijepi za jaje. ( Sigurno ce vam se desiti da ce se kockice lijepiti jedna za drugu, ali dok ih brasnite drugi put razdvajajte ih)
- E kada je i taj dio posla iza nas preostaje nam samo da kockice piletine isprzimo u vrelom ulju do zlatno zute boje.





Ovo je neki osnovni receptic. Moguce su mnoge varijacije sa razlicitim zacinima.

4 comments:

  1. ovo je odlična ideja ! I ja sam znala ovako mojoj nećakinji raditi dok je bilo problema sa jelom i nekako bi uvijek na kraju možda i više pojeli mi :)
    Slikice mi se jako sviđaju !!

    ReplyDelete
  2. Eh, i ja stalno izmisljam i dovijam se sta bih mu i kako spremila, samo da pojede nesto...ali mi bas i ne uspijeva svaki put :-) Cesto i mi pojedemo "njegove hrane" vise nego on :-)

    ReplyDelete
  3. Jako mi se svidja ova tehnika umakanja u brasno/jaja cele kolicine mesa odjednom! Hvala na ideji bice isprobano! Inace, jedan savet za belo meso, koje zna da bude suvo - potopiti ga u posoljeno mleko, tek da ogrezne i ostaviti, moze i preko noci. Meso ce sve to da upije i postace mekse i socnije.
    Pozdravi!

    ReplyDelete
  4. Hvala na savjetima :-) Cula sam od jos nekoga da je dobro meso marinirati u mlijeku ali nikada jos nisam probala. Piletina ne bude suva iako je ne natapam ni u sta ali zato neke druge vrste mesa znaju da budu jaaaako zilave. Ne znam kako i zasto ali "ovamo" se neke stvari bas razlikuju od onih "tamo". Npr. Bijelo meso nije suvo, patlidzan nije gorak, grasak se skuva za 6-7 min itd :-)
    Valjda zbog drugacijih uslova odgajanja.
    Bilo bi mi drago da isprobas recept i podijelis utiske :-) Pozdravcic :-)

    ReplyDelete