Total Pageviews

Monday, November 22, 2010

Crna carica ili Slatki crnac :-)



Sve je pocelo jednog dana kada sam imala i previse prezrelih banana. Nisu se mogle pojesti za jedan dan a do sutra bi vec propale. Nisam znala kud s njima a bilo mi ih je jako zao baciti.
Na Coolinarici sam ukucala tag "banane" i trazila ideju kako da ih utrosim.
Odluka je pala na Violetinog ,dobro poznatog, "Crnca". Iako nisam bila ljubitelj banana u kolacu, izgledao mi je nekako primamljivo, socno, jednostavno a i imala sam sve potrebne sastojke u kuci.
Bio je to pun pogodak.
Od tada je ovo jedan od mojih omiljenih kolaca. U mojoj kuhinji dozivjeo je bezbroj varijacija i svaka je bila dobra na svoj nacin.


Posljednji put kada sam pravila ovaj kolac, odluka je pala na verziju sa pecenom budevom. Da probam, pa sta bude...
Sve sam fino zamutila i smutila i na kraju kada sam "umocila prst" u masu (ne mogavsi iscekati da se kolac ispece i da vidim kakv je ukus) da isprobam, shvatila sam da je kolac "slan".
Eh! Sve je zavrsilo u smecu ali nisam se obeshrabrila vec sam ponovila sve, samo sam so zamjenila secerom :-)
E onda dodjoh na ideju da coko -preliv zamjenim necim drugim i odluka je pala na jako fini posip sa Darwinine Slatke Carice, kojim sam takodje odusevljena.

I tako nastade ova kombinacija :-)






Potrebno je:
- 1,5 solja mlijeka,
- 1 solja cvrstog jogurta ,
- 1 solja pirea od pecene bundeve,
- 1/2 solje maslinovog ulja,
- 2 solje griza,
- 3 kasike mljevenog rogaca,
- 4 kasike kakaa,
- 2 manje kasike sode bikarbone,
- 1 kasika cimeta,
- jedna jabuka (narendana),
- 1,5 solja smedjeg secera i
- 2 stanglice tamne cokolade.

Za posip:
- 2 jabuke,
- 100 gr pecan oraha,
- 4 kasike dzema od kajsija,
- sok od pola limuna,
- 2-3 kasike vrele vode i
- mrvica ruma.

-


Postupak:
- U dublju posudu staviti pire od bundeve, ulje, mlijeko, jogurt i secer pa izmjesati.
- Tome dodati griz, kakao, rogac, cimet i sodu bikarbonu i opet izmjesati.
- Na kraju narendati jabuku i cokoladu i umjesati u predhodnu masu.
- Masu izliti u kalup za pecenje (ja sam koristila okrugli kalup br 23) i staviti da se pece na 180 stepeni.

- Dok se kolac pece vi pripremite preliv.
- Dvije jabuke oguliti i izrezati na kockice, dodati im sok od pola limuna, dobro izmjesati i ostaviti na stranu.
- Dzem, rum i vrelu vodu sjediniti i dobro izmjesati (da se stope).

- Nakon 15-ak minuta pecenja kolaca, kolac pospite jabukama, zatim prelijte dzemom i pospite nasjeckanim pecan orasima i vratite u rernu.
- Kolac peci jos nekih 30-ak minuta (ukoliko je potrebno, pred kraj pecenja kolac prekrijte folijom (da ne pregori)). Provjerite da li je pecen (trik sa cackalicom), ako nije vratite ga u rernu na kratko, ako jeste izvadite ga iz rerne, prohladite i posluzite :-)
Mmmmmmm....




Kombinacije koje preporucujem:
- Pire od krusaka i pistaci,
- Rogac i ljesnjaci i
- Crveno vino i suve sljive.


















6 comments:

  1. Ooooh, ovo moramo probati, linkovati, pa ti javiti ;) Divne su fotografije, a u ukus, kada se sastojci uzmu u obzir - ne sumnjam! Diiiivno!

    ReplyDelete
  2. Fotke su ti odlicne kao i uvijek, a sto je - je, tako socno sve izgleda! Sad idem prosvrljati sto si sve radila dok me nije bilo:)

    ReplyDelete
  3. Izgleda odlično i sigurna sam da je pun pogodak !!

    ReplyDelete
  4. Bravo, super je nema sta da se doda...

    ReplyDelete
  5. Drago mi je da vam se svidja :-)

    ReplyDelete