Total Pageviews

Wednesday, November 10, 2010

Foca i Lovacki dom u Foci










Dok sam studirala na Visoj skoli za Spoljnu trgovinu, asistent koji je vodio vjezbe iz informatike znao je, nama studentima, ponekad pricati o Foci, njegovom rodnom mjestu. Sjecam se kao danas da je bilo kada je rekao : "Foca je centar svijeta. Svi putevi vode u Focu".
Ja sam se nasmijala u sebi i pomislila; "Zar tamo uopste vodi ijedan put a kamoli svi".
Naravno neopravdano. Tada to nisam znala ali sada znam :-)
Zasljepljena nekim drugim vrijednostima i svjetlima velikih gradova tada nisam mogla ni pomisliti da Foca ima svoje vrijednosti i da bih uopste imala zelju otici tamo, ma cak niti svratiti kada bi mi bilo usput.



E sada, da ne mlatim praznu slamu, kako, kada i sta se desavalo i otkud meni prijatelji u Foci, tek dodjoh ja u Focu. I to dodjoh s namjerom a ne usput.
I desi se ono sto nisam ni sanjala ba bi moglo da se desi. Jaaaaaaako mi se svidjelo.
Tek tada sam razbila svoje predrasude prema malim, zabitim mjestima i shvatila da sve, ama bas sve sto postoji na ovome svijetu ima svoju ljepotu i draz.
Oooooh, kako je priroda bila darezdljiva prema Foci. Sta sve tamo mozete vidjeti i kako su vam nekako "na ruku" mnoge stvari:
Tjentiste, Zelengora, Tara, Manastir Ostrog i naravno Sarajevo, pa cak i more.
Sve je nekako blizu i Foca dodje kao neka baza za razgledanje svih ti ljepota.
Ali o tim ljepotama cete citati u nekim drugim postovima :-)

U ovome postu bih se osvrnula na Lovacki dom i posjetu njemu.


Naime nas prijatelj je clan lovackog drustva i on nas je odveo tamo. Dom kao dom, nista specijalno ali ima avoju draz. Nalazi se na vrhu nekog brda i sa njegove terase se vidi jako lijepa panorama Foce.








-Meni je bila i jako interesantna neka mala drvena kucica usred sume koju lovci nazivaju "ceka". Valjda se tu sakriju i cekaju zivotinje koje love :-)
Ispod zgrade Lovackog doma je livada koja mi je posebno probudila paznju i neke divne emocije odnosno uspomenu na djetinjstvo. Livada je bila puna sumskih jagoda.
Eh, kako smo se svi "razletili" da ih beremo i redamo na travke. Pa zaista ne znam kada sam imala priliku vidjeti uzivo sumsku jagodu, ono onako, na livadi.





-Kako sam srecna i razdragana bila, kao malo dijete. Uzivala sam u jagodama. Par travcica sam ostavila za sina. Da pokaze mama... ah ne znam ni sama sta sam mu htjela pokazati.




-Nedaleko od jagoda je ogradjena livada a na livadi divlje svinje. Prosto je nevjerovatno bilo posmatrati ih u tome, pa mislim da mogu reci, prirodnom okruzenju. Ah,... da... svinje nisu pitome niti pripitomnjene. Ne smiju se dirati. He-he, ja sam ih samo posmatrala sa distance :-)









-I eto, da mi je neko par godina ranije reko da cu uzivati u Foci i da cu sa takvim ushicenjem trckarati po okolini jednog sasvim obicnog Lovackog doma, vjerovatno bih se isto onako, kao na pocetku price, samo osmjehnula u sebi i pomislila; "Ha-ha, nema sanse."
Ali eto, sve se mjenja u zivotu. Sada predjem pola svijeta i dodjem u Focu i svaki nas dolazak u Bosnu podrazumjeva Focu kao obaveznu destinaciju a svjetla velegrada zamjenimo...pa nekim sasvim drugacijim okruzenjem, sto zbog dragih prijatelja u Foci sto zbog njene prelijepe okoline.

Puno pozdrava za Ivanu i Marka. Oni su zasluzni sto smo Focu vidjeli onakvom kakva jeste :-)

8 comments:

  1. Volim kroz postovu upoznavati druge krajeve a tu je zaista lijepo i priroda je baš divna nakako netaknuta.

    ReplyDelete
  2. Ovo mjesto koje si posjetila zaista je prekrasno! Ja obožavam prirodu i voljela bi živjeti okružena prirodom, imam tek 25 godina i već mi je dosta gradskog života.. :D

    ReplyDelete
  3. E, kada sam ja išla u Foču... davno, davno... kada sam bila 8. razred ('67. godine, uh) išli smo na Tjentište. Koja priroda? i danas se sjećam te ljepote!
    Hvala što si me podsjetila!

    ReplyDelete
  4. Da, da, priroda je pravo uzivanje :-)
    Snjezo, bit ce post i o Tjentistu. I slike naravno. Tek onda cu da te posjetim :-)

    ReplyDelete
  5. Jako lijepo si nam predstavila Foču, znam za to mjesto, znam gdje je ali nisam nikada bila. Predivna je priroda !!

    ReplyDelete
  6. moja mama je iz foce i zaista hvala ti puno na ovome:-)

    ReplyDelete
  7. Branka, tek cu da vam predstavim Focu i okolinu :-) Ovo je samo uvod.
    Drago mi je da sam nekoga obradovala pricom i slikama iz Foce :-)
    Hvala tebi na citanju i javljanju :-)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete