Total Pageviews

Saturday, November 13, 2010

Nacionalni park "Sutjeska"- Tjentiste



Cudan je bio osjecaj posjetiti ovaj park, spomenik i okolinu. Sve je tako poznato a nikada prije nisam bila. Poznato mi je sa slika mojih roditelja i slika iz udzbenika istorije.
Mislim da je, do prije dvadesetak godina, ovaj spomenik bio nesto sto se podrazumjevalo za obilazak.








Sve je jos uvijek prelijepo i uredno ali sa dozom nekog sivila i oronulosti. I vise se ne mogu vidjeti velike mase ljudi koji stoje tu i odaju pocast palim borcima vec tek po neki putnik, vise prolaznik nego namjernik.





Gore, kod spomenika naidjosmo na grupu od tri mladica, rekose da su iz Zvornika i podijelise neki keks sa nama. Trazili su uputstva kako da stignu do Savinog groba.
I bas dok sam stajala tu i gledala prizore iz udzbenika istorije, osjetih neki ponos...sto sam tu.
I osjetih i neku zalost...







Dok sam razgledala ljepotu koju pruza "Nacionalni park" nisam se mogla otrgnuti od misli o ljudima koji su izgubili zivot bas tu, i kojima ta ljepota, u tome momentu nista nije znacila.










Njima ostade slava, poslijeratna pocast, ovaj spomenik i sve ono sto je izgradjeno tu. U njihovu slavu. I opet osjetih neki ponos, sto nisam dozvolila da neki novi heroji, zrtve i spomenici iz posljednjeg rata, zanemare i umanje vaznost onih starih.





Bijah ponosna sto dodjoh, vidjeh i odah pocast.



6 comments:

  1. svaka čast sanja, malo je danas onih koji će se zaputit prema tim mjestima, mislim više iz neznanja nego što ne žele......sve pada u zaborav.....tako ćemo jednog dana gledati i na ovaj nedavni rat...

    ReplyDelete
  2. Najljepse Vam hvala i veliki pozdrav :-)

    ReplyDelete
  3. wow, slike su preljepe..bas trazim po internetu, neke prirodne ljepote od bosne. od roditelja cujes samo neke 2-3 stvari koje vec svako zna..ali ovo je just wow :) ako bog da, ovo ljeto cu da posjetim taj park...kako je za hotele itd? hvala za slike...(sorry za gramaticke greske...nisam nikada isao u jugu u skolu..i od malena zivim na zapadu... :)
    pozz

    ReplyDelete
    Replies
    1. http://www.npsutjeska.net/kategorija.php?id=9&naziv=smjestaj&jez=bs&naziv=smjestaj
      Nadam se da ce pomoci!
      Pozzzz

      Delete
  4. Drago mi je da su ti se slike svidjele i da su na neki nacin potakle zelju za posjetom :-) Za hotele ti nista ne bih znala reci. Mi smo odsjeli kod dobrih prijatelja u Foci pa smo park posjetili u njihovoj organizaciji. Kada stignes tamo raspitaj se kod prijatelja i poznanika o parku pa mozes organizovati neso uz njihovu pomoc. Sigurna sam da su bolje obavijesteni od mene. Srdacan pozdrav.

    ReplyDelete
  5. Divan tekst, divne fotografije!

    ReplyDelete