Total Pageviews

Saturday, November 20, 2010

Vrijeme je za "zucchini" tikvice...



Prije par sedmica smo posjetili plac na kome prave kucu moja zaova i zet. Ono, kao mi dosli da malo vidimo kako napreduju radovi, dokle su stigli i slicno.
Plac se nalazi tik uz farmu povrca, tako da nerjetko dobiju po koju povrckicu na pokon :-)
Ovaj put su to bile zuchini tikvice, koje su na kraju zavrsile u mome posjedu.
Njih dvoje su ih se objerucke odrekli u nasu korist.
Kada sam se pozalila da ih ima mnogo i da bismo ih trebali podjeliti (jar bi tako bilo nabolje), zet je slegnuo ramenima i rekao: -"Mi to ne jedemo".
A ja se susretoh sa pogledom moga muza koji je govorio vise od rijeci. Nesto u fazonu, zar ih i mi moramo jesti.
Slatko se nasmijah njegovom pogledu i zetovim rjecima, pa uzvratih : -"Ok. To znaci da cemo mi jesti tikvice narednih sedam dana, tri puta dnevno".






Naravno da ih nismo jeli tako cesto ali bile su maksimalno iskoristene.
Evo i dokaza :-)






TROKUTICI SA MOCARELOM, BLITVOM I TIKVICAMA




Potrebno je:

- 5 listova kora za pitu,
-5 listova blitve,
- 5 listova mocarela sira,
- 1 tikvica,
- 1 bjelance i
- susam za posipanje.

plus
- slatko ljuti sos (sweet chili sauce) za posluzivanje.





Postupak:
- Tikvicu isjeci na kockice i proprziti.
- Mocarela sir isjeci na kockice ili narendati.
- Isjeci blitvu.
- Sve to sjediniti i izmjesati. Mozate i zaciniti po zelji. Ja nista nisam dodavala.

-Kore za pitu predvostruciti po duzini pa premazati sa malo maslinova ulja.
- Na jedan kraj staviti po jednu petinu fila , pa umotati u trokut. ( postupak sam uslikala ali na zalost, slike sam greskom obrisala, tako da... valjda cete se snaci)
- Trokute poredati u kalup za pecenje, premazati bjelancom i bogato posudi sa susamom.
- Peci dok porumeni na srednjoj temperaturi.

- Posluziti toplo, prelivene slatko ljutim sosom. Ili mozete sos posluziti odvojeno od trokuta, kako vam se vise svidja :-)









TEMPURA ZUCINI TIKVICE





Potrebno je:

- 2 bjelanca,
-1 velika tikvica,
- 5 kasika prezle,
-3/4 solje brasna,
- 1/2 solje gustina,
- 1 kasika soli,
- 1 kasika praska za pecivo i
- vode po potrebi ( totalno sam zaboravila zapisati koliko sam vode stavila, kao da je to nebitno. Pokusat cu na najbolji moguci nacin da objasnim to "po potrebi")






Postupak:
- Tikvicu izrezati na stapice.
- Umutiti bjelanca, tikvice umociti u bjelanca pa uvaljati u prezlu.
- U dublju posudu staviti brasno, so, prasak za pecivo i gustin. Po malo dodavati vodu, dok dobijete smjesu gustine kao za palacinke ( najbolje je da testirate gustinu tako sto cete umociti jedno parce tikvice, ako smjesa ostane na tikvici onda je ok).
- Kada dobijete zeljenu gustinu smjese, namocite tikvice i przite u dubokom ulju.

Tivice posluzite uz dip i uzivajte.
U tempura smjesu mozete dodati i malo susama.

Mala napomenica:
Ako zelite da "omotac" oko tikvice bude deblji, onda je bolje da vam tjesto bude malo gusce, jer se tada vise zakaci za tikvicu a ako biste zeljeli da "omotac" bude tanak onda napravite rjedju smjesu.









TIKVICE SA FETA SIROM I BADEMIMA






Potrebno je:

- 4 srednje tikvice,
- 1 glavica crnog luka,
- 80 gr feta sira (najbolje grckog),
- 1 saka listica badema,
- jedna snita hljeba,
- 1 jaje,
- 1 kasika nasjeckanog lisca kopra,
- 3-4 kasike kapara,
- malo maslinovog ulja i
-so i biber.






Postupak:

- Ukljucite rernu na 180 stepeni.
- Tivice zasjecite sa donje strane tako da im u tankom sloju odrezete obli dio, da bi mogle ravno stajati u kalupu za pecenje.
- Kada zavrsite sa donjim zasjecanjem isto to uradite i sa gornje strane a zatim kasikom "izgrebite" nesto mesa tikvice i napravite mjesta za fil.
- Stavite vodu u serpu, neka prokljuca pa onda stavite tikvice i kuvajte par minuta.
- Izvadite ih, ocjedite od vode i stavite na stranu da se malo prohlade.
- U tavu stavite malo maslinovog ulja i zagrijte. na zagrijano ulje stavite isjeceni crni luk i proprzite.
- Kada luk omekne, dodajte isjeckane djelove tikvica (koji su preostali nakon "spremanja" tikvica za filovanje) i przite jos par minuta.
- Luk i tikvice istresti u neku dublju posudu, ostaviti da se malo prohladi pa dodati listice badema, jaje, izmrvljeno parce hljeba,so i biber, kopar i polovinu feta sira. sve dobro izmjesati i tom smjesom filovati tikvice.
- Tikvice staviti u kalup za pecenje i prekriti folijom pa staviti da se pece.
- Peci 30-ak minuta i onda skinuti foliju i nastaviti peci dok tikvice fino porumene.
- Kada porumene izvaditi ih iz rerne, servirati na tanjire i posuti sa kaparima i namrvljenim feta sirom pa posluziti.











I za kraj, desert :-)


COKO-ZUCINI KOLAC SA SOSOM OD JAGODA





Potrebno je: (solja- 2dl)
- 1/3 solje maslinovog ulja,
- 200gr pirea od krusaka,
- 1,5 solja smedjeg secera,
- 2 jaja,
- 1 manja kasika praska za pecivo,
- 1 manja kasika sode bikarbone,
- 150 ml jogurta,
- 2,5 solje brasna,
- 5 kasika kakaa,
- 1 kesica cimeta,
- jedna tikvica i
- 2 stanglice tamne cokolade.


za sos:
- 2 solje isjecenih jagoda,
- 3 kasike meda,
- 2 kasike "balsamik" sirceta i
- malo voode.



Postupak:
- Uljuciti rernu na 180 stepeni.
- Umutiti jaja i secer, tome dodati pire od krusaka, ulje i jogurt pa sve dobro izmjesati.
- Zatim dodati, brasno, prasak za pecivo, secer, sodu bikarbonu, kakao i cimet pa opet sve izmjesati.
- Na kraju dodati narendanu tikvicu i narendanu cokoladu pa umjesati u masu.
- Masu izliti u kalup i staviti da se pece (ja sam koristila okrugli kalup br 23).
- Kolac se pece 45min -1h (zavisi od rerne). Sami procjenite koliko je dovljno, testirajte cackalicom. Ako ima potrebe, pred kraj pecenja mozete smanjiti temperaturu.
- Pecen kolac izvadite iz rerne, pospite secerom u prahu i prohladite.


Sos od jagoda.
- Sve sastojke za sos sjediniti u serpu, dodati malo vode i staviti na vatru da kljuca par minuta, dok se pocne zgusnjavati. (Gustinu sosa vi odredjujete dodavanjem vode)
- Smaknuti sa vatre, prohladiti pa staviti u blender i izmiksati. (mikasnje je opciono, ako vise volite mozete i ostaviti da jagode budu u komadicima).
-Sos rashladiti (drzati u frizideru) i posluzivati uz parce kolaca.


Mozete napraviti i neki karamel ili coko sos, umjeso sosa od jagoda.



11 comments:

  1. Vjerujem da je na kraju bio zadovoljan:)) Ja bih sigurno bila!

    ReplyDelete
  2. NIje mi jasan postupak sa tempurom, tikvice, belance, prezla pa tek onda smesa kao za palačinku, ako sam dobro razumela.

    ReplyDelete
  3. Snjezo, jeste bio je zadovoljan, narocito kolacem. Rekao je da bas voli takve kolace (ali nije znao sta je unutra). Ma sve je fino kad se fino spremi, a dobrih recepata za raznorazne stvari na svakom koraku :-)

    Jelena, dobro si ti to shvatila. Prvo bjelance, pa prezla pa smjesa. Ako ti je lakse mozes i preskociti bjelance i prezlu, ali onda tikvice nabrasni prije uranjanja u smjesu.
    Ja sam stavljala bjelance i prezlu da mi se zahvati sto veca kolicina smjese i da bude deblji sloj tijesta okolo. Moji muskarci vise vole tako :-)

    ReplyDelete
  4. Prekrasan izbor, očaravajuća izvedba i prezentacija.

    ReplyDelete
  5. Volim ih jako, sve izgleda preukusno!

    ReplyDelete
  6. jako dobro iskorištene tikvice, ne bih se bunila da ih tjedan dana pa i dulje jedem ovako pripremljene :). Zastala sam kod trokutića i kažem to je za mene, a zatim na kraju ugledam i kolačić, i to je za mene :). Odlično !!

    ReplyDelete
  7. obožavam tikvice i sad me sram jer se kod mene svodi na rižoto i juhicu... koliko krasnih ideja.. ma super :)

    ReplyDelete
  8. I mi obozavamo tikvice i ove tvoje bi redom degustirali :) Sve zvuci savrseno i savrseno je prezentovano!!!

    ReplyDelete
  9. Tempuru obozavam, kolace cesto radim sa tikvicama, fini su i socni, samo mi reci za ove trokutice, bas su mi privlacni... znam otprilike kako ih se slaze, samo mi nije jasno da li po jednu koru ili vise uzmes za jedan trokutic. Da li trebaju deblje ili tanje kore?

    ReplyDelete
  10. Hvala vam na pohvalama :-)
    Mala kuvarice, uzimala sam po jednu koru, tanku, pa je presavila po duzini, tako da sam dobila traku, taman za motanje trokutica. Mozes koristiti i deblje kore, nece to nista bitno promjeniti.
    Pozdrav :-)

    ReplyDelete
  11. ja baš volim tikvice, a ovi svi recepti su odlični, biti će neki isprobani

    ReplyDelete