Total Pageviews

Tuesday, June 7, 2011

Corba od svjezeg paradaiza







U posljednje tri godine ova corba mi jedna od omiljenih i najcescih u mojoj kuhinji. Za vrijeme od kako je prvi put napravljena pa do danas dozivjela je zaista mnogo varijacija jednako uspjesnih i ukusnih kao orginalni recept.







Potrebno je:

- 1 kasika maslinovog ulja,
- 650 gr paradaiza,
- 1 glavica crnog luka isjecenog na cetvrtine,
- 1 cen bijelog luka tanko nasjecenog,
- 1 stap celerovog stabla grubo nasjeckanog,
- 500 ml pileceg temeljca,
- 55 gr anellini tjestenine za supu (moze i neka druga),
- so i biber i
- svjeze nasjeckano persunovo lisce.






-Postupak:

- U serpu stavite maslinovo ulje, paradaiz, luk, bijeli luk i celer. Poklopite serpu i stavite na vatru da se povrce przi-kuva na niskoj temperaturi oko 45 min, uz povremeno mjesanje (ili treskanje serpe) dok povrce ne omekne.

- Kada je povrce omeksalo prebacite ga u blender ili multipraktik i napravite pire.
- Pire vratite u serpu, nalijte pileci temeljac, dodajte i tjesteninu pa stavite da se kuva 8-10 min odnosno dok se tjestenina skuva. Na kraju posolite i pobiberite.

- Gotovu corbu servirajte u posudu za posluzivanje i pospite svjeze nasjeckanim persunom.





- Sto se postupka tice: Cesto, odmah stavim povrce i temeljac i skuvam povrce (tokom kuvanja dodajem jos temeljca po potrebi), zatim ocistim paradaiz od kozice (ovo preporucujem) pa stavim u blender. Nakon toga dobijem gotovu supu koju vratim u serpu, dodam tjesteninu i kuvam jos nekih desetak minuta i to je to.

- Sto se sastojaka tice: Nekad koristim konzervirani paradaiz, nekada ubacim korjen celera umjesto stabla i jako cesto dodam pilece bijelo meso isjeckano na kockice ( u isto vrijeme kada i tjesteninu) ili male kuglice od govedjeg mljevenog mesa.


Recept je iz "The Mediterranean Cookbook".

10 comments:

  1. Na prvi pogled nisam znala tacno sta je na prve dve fotografije, kad pogledah i ono, gle cuda:) Divna ideja i prelepo izgleda:)
    Ja obožavam čorbe od paradajza i ova tvoja mi se jako dopada, naročito zbog testenine. Inače, kad imam dobar, domaći, paradajz ja čorbu pripremam tako što prvo "odimim" paradajz u rerni, a zatim ga oljuštim i sa drugim povrćem izblendiram i zakuvam čorbu... Fantastičan je ukus.

    ReplyDelete
  2. Lepa ti je paradajz corbica!!

    ReplyDelete
  3. Lagana letnje corbica, jako fino!

    ReplyDelete
  4. Obožavam je leti, da onaj potreban kalijum. Ja uvek dodam i kašiku koncentrata paradajza on da poseban šmek! Divne intrigantne slike.

    ReplyDelete
  5. Odlično izgleda tvoja juha, vrijedi probati!
    Lijep pozdrav i hvala na komentaru:)

    ReplyDelete
  6. Prava osvezavajuca corbica za ovo letnje vreme, sigurno je fina u svakoj od ovih kombinacija, zabelezicu recept..."cvetici" od paradajza i testenine na prvom slici su mi posebno simpa!;)))

    ReplyDelete
  7. Moja najomiljenija corba.I ne samo moja..milioni je vole..najvise.Divne su ti ove knedle;)Gledala sam pre neki dan dokumenatrac o Campbell Soup i potom pokazase i male prodavnice supe gde udjes i uzmes supu za poneti..i kod njih je najomiljenija Tomato soup with sour cream:)

    ReplyDelete
  8. Rijetko radim juhu od rajčica, a ova mi se baš sviđa. Super si je napravila, a slike su posebno dobre i interesantne !

    ReplyDelete
  9. Mmmmh, prefina juha, baš po mom ukusu:) Fotke su krasne!

    ReplyDelete