Total Pageviews

Saturday, June 4, 2011

Svinjski kotleti u sosu od jabuke










Apsolutno savrsen spoj sastojaka. Svi ukusi se jako lijepo uklapaju i prozimaju a sos daje poseban smek cijelom jelu.







Potrebno je:

- 4 svinjska kotleta,
- 500 gr slatkog krompira(isjecenog na komade 2 cm debljine,
- 1 jabuka ( Pink Lady) oguljena i isjecena na 8 dijelova,
- 1 mali komorac isjecen na komade 2 cm debljine
- 2 grancice ruzmarina,
- 3 kasike maslinovog ulja,
- 3/4 solje (od 2,5dl) soka od jabuke,
- 1 kasika Dijonskog senfa,
- 2 kasike putera i
- so i biber.







Postupak:

- Zagrijte rernu na 230 stepeni sa tepsijom unutra.
- Izvadite svinjske kotlete iz frizidera da odstoje na sobnoj temperaturi.

- U duboku posudu ubacite slatki krompir, jabuku, komorac, ruzmarin i dvije kasike maslinovog ulja. Posolite, pobiberite i dobro izmjesajte.

- Pazljivo poredajte povrce u vrucu tepsiju, u jednom sloju. Pecite nekih 15-20 minuta dok povrce porumeni i omeksa.

- U medjuvremenu zagrijte jednu kasiku maslinovog ulja u tavi na srednje visokoj temperaturi ( po mogucnosti koristite neku koja ne lijepi).

- Posolite i pobiberite obje strane kotleta i przite po dva kotleta u jednoj turi. Kotlete pecite oko 4-5 minuta sa jedne strane odnosno dok kotleti dobiju zlatno smedju boju i sredina bude pecena.
Isprzene kotlete prebacite u duboki tanjir i ostavite da odmaraju pet minuta.

- U tavi, u kojoj ste przili kotlete, ostavite otprilike jednu kasiku masnoce a ostalo odstranite.
Stavite tavu na srednju temperaturu i dodajte sok od jabuke. Njezno mjesajte drvenom kasikom da tava otpusti zapecenu masnocu.

- Ukoliko su kotleti otpustili visak tecnosti i tu tecnost dodajte u tavu, zatim dodajte senf i izmjesajte dobro da se sve sjedini. Neka sos blago vri oko 2 min, odnosno dok se blago zgusne.

- Smaknite tavu sa vatre pa dodajte puter i izmjesajte da se sve sjedini.
- Na kraju posolite i pobiberite po vasem ukusu.

-Povrce raspodjelite u cetiri tanjira. Preko povrca, ili pored, poredajte po jedan kotlet i sve prelijte sosom pa posluzite.



Recept je sa Coles-ovog reklamnog letka.

3 comments:

  1. Jabuke stvarno super idu uza svinjetinu, ovo ti je jako fino i jako lijepo prezentirano :)

    ReplyDelete
  2. Ovo mi zvuči skroz naskroz fantastično! A i izgleda tako ;)

    ReplyDelete
  3. Izgleda savršeno, a prema kombinaciji sastojaka i pripremi mora biti i jako ukusno !

    ReplyDelete