Total Pageviews

Tuesday, January 18, 2011

Ideje i dekoracije


Ko ima djecu zna kako je tesko nahraniti ih. Kad kazem "nahraniti ih", naravno da ne mislim na fizicko hranjenje, vec na ono... mnogo komplikovanije i slozenije... pocevsi od odabira namirnica pa sve do prezentacije.





Moj problem sa "hranjenjem" je nastao odmah na pocetku jos u fazi prelaska sa mlijeka na cvrstu hranu. Nisam mogla razumjeti kako tako mala beba moze imati tako cvrst stav vezan za odbijanje hrane. Nije htio cak ni bananu, cokolino ili plazmu (Pa koje djete to ne voli??? Ocigledno samo moje.)
Bilo je: mlijeko ili nista.




Panicno sam izcitava razne literature o odgoju i ishrani djece, trazila savjete doktora, patronaznih sestara, drugih majki... ali nista se nije pokazalo korisnim. bar ne u onolikoj mjeri koliko sam ja zeljela. Ishrana moga sina u to vrijeme (8 mjeseci) zasnivala sam na ogromnim kolicinama mlijeka, kasice od pecene jabuke, bundeve i malo plazme, ponekad vocni jogurt i komad hljeba...uglavnom.
Bilo je, tu i tamo, i nekih drugih "stvarcica" ali... po mome misljnju, nedovoljno.




I dok sam ja "ljubomorno" gledala kako druga djeca jedu sve i svasta , pokusavala sam na sve moguce nacine da obogatim njegov skromni jelovnik od par namirnica.

Izgledalo je kao nemoguca misija jer nije pokazivao zelju niti prema slatkisima (a imala sam plan
podmitivati ga slatkisima . Ono u fazonu: Ako pojedes TO dobiti ces OVO. :-) Znam, znam...znam da je glupo ali bila sam ocajna). Bio je potpuno ravnodusan prema njima.

Ja nisam odustajala i bila sam uporna u potrazi za novim nacinima, novim prezentacijama ovome i onome...Pokusavala sam svasta i pravila sam svasta.




Nakon izvjesnog vremena ( u periodu 1,5 do 2 god) prihvatio je par novih "stvari" i novih namirnica. Poceo je da jede i slatkise (doduse, samo par njih).
Mlijeko je i dalje bilo namirnica br. 1. Ispijao ga je u ogromnim kolicinama.

U tome periodu najvise me je nerviralo sto je odbijao da proba spremljeno. Nije znao da li je ukusno ili ne, da li mu se svidja ta namirnica ili kombinacija, samo je odmahivao glavom stavljajuci mi do znanja da ne zeli to da jede.
- Nije htio palacinke, lazanju, krofne, kiflice...





Sada ima skoro tri godine. Jede mnogo toga ali povrce ne. Narocito ne svjeze.
Ali sada je veci , zreliji, pametniji i mudriji. Samim time shvata vise stvari i interesantne su mu. Kao npr. ove preslatke dekoracije.
Nekada su bile bezuspjesne a sada prolaze jako dobro :-)
Spremamo ih zajedno, uzivamo, razonodimo se i jedemo ZDRAVO. I na povrce je dosao red :-)
Jos ga nije sasvim prihvatio ali vidim interesovanje i napredak.

Mozda i vama pomognu :-)
A ako nemate taj problem, onda je ovo divan nacin da kvalitetno provedete vrijeme sa vasom djecom. Volili jesti ili ne, voljet ce spremati hranu na ovaj nacin :-)






Ah, da. Mlijeko "nam" je i dalje namirnica br 1.

Ideje za dekoraciju su iz Woolworths- ovog "Fresh food kids recipe collection".

7 comments:

  1. Iako ja sa svojim klincima zaista nemam problema jer jedu sve od mesa ,ribe,povrća znam što znači kad dijete neće da jede i zaista koliko treba truda da čak i nešto pojede pa bar i mali količinu.Od moje sestrična kćer do 6 godine nije doslovno jela ništa osim juhice bez ičega,rižu na bijelo i čistu piletinu i naravno čokolino u ogromnim količinama a sve ostalo doslovce nije htjela ni staviti u usta da bar proba a znam da je i probala s svim i svačim i nije joj pomoglo a mislim da smo je mi i otežali život s "prijateljskim savjetima".Ovo je zasita lijep način ako kod vas pali..

    ReplyDelete
  2. Oduševljena sam svim dekoracijama, predivno si ih napravila...

    ReplyDelete
  3. Jako mi se sviđaju sve dekoracije i sva hrana ovako dekorirana izgleda jako privlačno i veselo, a ja nisam dijete. Mogu mislit kako tek malci reagiraju kad im ovo serviraš. Super ideja. :)

    ReplyDelete
  4. Citam tvoj post i kao da slusam sebe... moj sin je prosao tri godine, ali jos uvek nam obroci predstavljaju nocnu moru. Nema sta nisam pokusala, ali on je ostao pri svojih nekoliko jela i od toga ne odstupa (kod nas je cokolino br.1). Interesantno mi je bilo da njega ni slatkisi ne privlace, mislila sam da je jedino dete na svetu, ali eto vidim da ima jos neko :)
    Cesto pribegavam ovakvim dekoracijama sto zbog tog problema, a volim i ono decje ushicenje kad pridju stolu i ugledaju nesto ovako :)))
    Tvoje dekoracije su preslatke, verovatno cu ti "maznuti" neku ideju ;)

    ReplyDelete
  5. Preslatko, jako upotrebljivo, također i za dječje druženje.

    ReplyDelete
  6. šta nisam imala ove dekoracije prije nekoliko godina, moja seka je izbjegavala gotovo svu hranu, jela je samo čokolino i hrenovke... nije ni danas nešto bolja (12 godina) ali barem proba novo...
    zaista sve dekoracije su ti odlične, baš privlačno djeluju

    ReplyDelete