Total Pageviews

Saturday, January 8, 2011

Kolac sa sljivama i rogacem





Imala sam nekih sljiva koje nisam znala kako utrositi. Moja inspiracija je bila ravna nuli tako da sam se "bacila" na istrazivanje po internetu. Nasla sam dosta recepata i svi su se svodili na isto, uglavnom.
I nista od toga mi nije bilo "zapalo za oko".
Onda sam krenula u potragu prema slikama i nasla ovaj jako interesantan receptic. Jako mi se svidjelo kako kolac izgleda. I sastojci su bili ok pa sam krenula u akciju. Ja sam dodala jos par sitnih sastojaka da kolac bude i aromatican, onako, bas po mome ukusu.
Rezultat je bio fantastican. Jako sam zadovoljna receptom i kolac sam vec dva puta pravila ;-)



Recept sam pronasla, odnosno prvo sliku pa poslije i recept, na forumu "Sta ste danas, vi licno, kuvali".
Postavila ga je korisnica pod imenom Leticija a orginalni recept se zove "Cokoladni kolac sa sljivama".
Hvala Leticija na predivnom receptu.






Potrebno je:
- 4 kom jaja,
- 120 gr tamne cokolade,
- 120 gr smedjeg secera,
- 100 ml slatke pavlake,
- 3 kasike ulja,
- 50 gr omeksalog putera,
- 100 gr brasna,
- 4 kasike mljevenog rogaca,
- 2 velike sljive (velicina sljive koju sam ja koristila je velicine omanje jabuke, tako da... imajte to na umu :-),
- 1 kasika cimeta i
- malo ruma.






Postupak:
-Prvo na pari otopiti cokoladu i staviti na stranu.
- umutiti jaja i secer dok masa postane pjenasta.
-Zatim dodati slatku pavlaku, otopljenu cokoladu, ulje, puter i brasno pa lagano izmjesati drvenom kasikom da se sastojci sjedine.
- Nakon toga dodati cimet, rum i rogac pa sve opet lagano izmjesati.
- U dugljasti kalup (onaj za pecenje hljeba) staviti papir za pecenje pa izliti masu.
- Sljive presjeci na pola, izvaditi kospu pa ih lagano utisnuti u masu (ne preduboko) presjecenom polovinom na dole.
- Kolac staviti da se pece na 180 stepeni oko pola sata.
- Ispeceni kolac prohladiti, mozete ga posuti mjesavinom secera u prahu i cimeta, narezati i posluziti.




6 comments:

  1. rogac i sljive jako volim, svidja mi se ova kombinacija, a moram primjetiti kako socno izgleda!

    ReplyDelete
  2. Obožavam rogač, sviđa mi se ova kombinacija

    ReplyDelete
  3. Kao što i u tvom uvodu piše, i ja sam imala "nekih šljiva" koje je trebalo potrošiti pa sam tražeći inspiraciju doguglala do ovog recepta. Međutim, nikako mi nije jasno kako ti se dalo ići raditi taj kolač da bi potrošila svega dvije šljive????????????????????????
    Kad ja imam šljiva za potrošiti, obično ih ima pola kila, ili čak kilu, pa nastojim to nekamo utrpati, pečem kolač u limu od pećnice, i istina, jedemo taj kolač i po 4 dana, ali barem sam nekamo utrpala šljive. Kod tebe mi nije jasno zar stvarno nisi mogla pojesti te dvije šljive same - nego si radila kolač kako bi ih potrošila????????????????????

    Da bih ja potrošila šljive koje imam, morala bih napraviti 10ak ovakvih kolača.

    ReplyDelete
  4. Stvar je u tome da, ocigledno, ne 'pricamo' o istoj vrsti sljiva. Ja navedoh u receptu da je velicina sljiva koje sam ja koristila jednaka velicini jabuke i da onaj ko odluci da napravi kolac ima to u vidu, tako da...

    ReplyDelete
  5. I mene je zavarao uvod."Imala sam nekih šljiva" mene asocira na to da je netko imao znatnu količinu šljiva za potrošiti, pa sam zato nastavila čitati recept. No, šokiralo me da u kolač idu samo 2 šljive. Ok, to su krupne šljive, ali ipak, ići raditi kolač od 2 velike šljive??? Ko što je ova gore rekla - zar to fakat niste mogli pojesti???
    Da ja radim kolač od sitnijih šljiva i da recimo uzmem 5 tih sitnijihh -umjesto jedne velike šljive, potrošila bih ukupno 10 šljiva. Ma, nema šanse - radije bih utrpala u sebe tih 10 šljiva, nego da od toga idem radit kolač. Nikako ne razumijem Vašu logoku.

    ReplyDelete
  6. Ajme zene drage, u cemu je problem?? Ako imate sljiva pravite dzem, nesto po nekom receptu gdje ide kilogram, dva, pet ili sta ja znam vec koliko sljiva i manite se ovog kolaca. Cemu iscudjavanje sto je neko napravio kolac sa dvije velike sljive i analiza je li ih ili nije mogao 'utrpati' u sebe.

    ReplyDelete