Total Pageviews

Saturday, March 5, 2011

Starinski Engleski muffins - Old Fashioned English Muffins






Potrebno je:

- 450 gr ostrog brasna,
- 300 ml vruceg mlijeka,
- 300 ml vruce vode,
- 1 manja kasika secera,
- pola manje kasike soli,
- 2 manje kasike suvog kvasca i
- pola manje kasike sode bikarbone.



-Plus:
- okrugli kalup prsteni.







Postupak:

- U dublju posudu staviti brasno, kvasac, secer i so.
- Postepeno dodavati vruce mlijeko i vodu, i mjesati drvenom kasikom da se sve dobro sjedini.
- Tijesto prekriti cistom kuhinjskom mkrpom i ostaviti da se digne.
- Kada se tijesto diglo, dodati sodu bikarbonu, dobro izmjesati i ostaviti da odstoji jos pola sata.
- Nakon sto je tijesto odstojalo dovoljno i dobilo na volumenu, podmazite tavu i kalupe sa malo ulja i stavite na slabu vatru da se zagriju.
- Kada se zagriju i tava i kalupi, sipajte po malo tijesta u svaki prsten ( otprilike do pola prstena) i neka se muffins peku dok se na gornjoj povrsini naprave rupice i tijesto ispece.
- Zatim izvadite muffins iz kalupa i malo ih okrenute gornjom stranom na tavu, da se blago zapeku (a i ne morate).

-Postupak ponavljajte dok ne potrosite svo tijesto :-)


Orginalan recept mozete vidjeti ovdje.





Servirajte ih sa malo putera i meda uz omiljeni caj :-)


7 comments:

  1. Zaista izgledaju kao oni pravi! Kalupe nemam, ali može nešto da se smisli.

    ReplyDelete
  2. Kako divno izgledaju!!! Nazalost nemam takve kalupe :(

    ReplyDelete
  3. Super i interesantno ! Ovi muffins bi mi se posebno svidjeli za polagani nedjeljni doručak.

    ReplyDelete