Total Pageviews

Monday, July 4, 2011

Havana


Mislim da svako ima neki recept, slani ili slatki, koji ga vraca u djetinstvo ili neki posebno drag period vremena u zivotu. Recept koji budi neku malo dublju emociju i nostalgiju za dragim ljudima, dragim trenutcima ili dragim mjestima.

U mome slucaju taj recept, koji objedinjuje i budi sve predhodno navedeno, je za Havana tortu.









Potrebno je:

Za masnu koru:

- 1 zumance,
- 130 gr brasna,
- 70 gr omeksalog putera,
- 1-2 kasike mlijeka,
- 3 kasike secera i
- 2 kasike dzema od sipka.


Za medju korice:

- 2 bjelanca,
- 80 gr ljesnjaka,
- 140 gr secera,
- 130 gr brasna i
- malo ruma.

Za bijelu masu :

-4 case (od 2 dl) mlijeka,
- 2 case (od 2 dl) slatke pavlake,
- 160 gr secera,
- 1 kasika cimeta i
- 2 kasike zelatina. (Prema uputstvu na kesici od zelatina, koji sam ja koristila, ide jedna kasika praha na 400 ml tecnosti. Ovo sam navela iz prostog razloga sto nije uvijek nuzno staviti dvije kasike zelatina za ovaj recept vec provjerite uputstvo i odnos praha i tecnosti u njemu i postupite po uputstvu)

Za posip:

- 100 gr secera.

Za dekoraciju:

- 400 gr slatke pavlake,
- 50-60 gr mljevenih ljesnjaka i
- visnje ( najbolje koristiti visnje iz domace visnjevace ali dobro ce posluziti i one iz kompota).






Postupak:


Prvo napravite bijelu masu:

Mlijeko i secer stavite u serpu i zagrijte do vrenja.
Kada provri, dodajte zelatin koji ste predhodno rastopili u malo tople vode, smanjite vatru i lagano mijesajte par minuta.
Nakon par minuta smaknite sa vatre, prohladite pa ostavite masu u frizider ili jos bolje u zamrzivac ali ne predugo ( provjeravajte cesto) dok se masa stisne i postane pihtijasta.

Dok cekate da masa postane cvrsta i pihtijasta bacite se na posao oko korica i ostalih stvarcica ali nemojte zaboraviti provjeravati bijelu masu ako je rashladjujete u zamrzivacu ;-)

Masna kora;
Lagano viljuskom izmutite zumance i mlijeko pa dodajte omeksali puter, secer i brasno.
Dobro izradite tijesto pa ga razvaljajte prema velicini kalupa.
Tako razvaljanu koru prebacite na podmazan kalup i pecite dok se kora lagano zazuti.
Pecenu koru prohladite pa premazite dzemom od sipka.


Dok se pece masna kora pripremite medjukorice.

Umutite bjelanca i secer u cvrsti snijeg.
Dodajte brasno, mljevene ljesnjake i mrvicu ruma pa to umjesajte drvenom kasikom.
Dobijenu masu podijelite na tri jednaka dijela.
Pripremite tri komada pek papira i na svaki stavite po jedan dio dobijene mase.
Masu rasporedite tako da formirate krugove manje za otprilike 1,5 centimetar od velicine kalupa u koji cete slagati tortu.
Svaku koru peci 10-ak min. (kore su gotove cim im se krajevi blago zazute)

Posip;

Rastopiti secer, dok je jos vruc izliti ga na podmazan pleh ili tanjir, sacekati par minuta dase prohladi pa samljeti.

Kada su kore i posip spremni vracamo se na bijelu masu, koja bi za to vrijeme trebala da se stegne.
Ako nije sacekajte da bude :-) a ako jeste:

Umutite slatku pavlaku.
Zatim umutite stegnutu masu i postepeno joj dodajite slaku pavlaku.
Kada se obje mase sjedine i dobijete finu kremu dodajte cimet pa mutite jos jedan minut da se fino umjesa u kremu.

E sada:

U kalup sa obrucem koji se moze skunuti redajte;
Prvo masnu koru, zatim stavite malo kreme (oko 1 cm u visinu), pa onda stavite malo posipa (pazite da ne posipate do ivica kalupa nego samo u srazmjeri sa povrsinom medjukorica), poslije posipa ide medjukorica.
Pa opet bijela masa- posip - korica...
Poslednji sloj treba da bude bijela masa.

Slozenu tortu ostavite u frizider (najbolje preko noci) da se formira i stegne.

Formiranu tortu oslobodite obuca od kalupa, prebacite na stalak, premazite umucenom slatkom pavlakom. Pospite sa malo mljevenih ljesnjaka ili jos bolje ako vam je ostalo posipa pomjesajte sa ljesnjacima pa pospite time.
Pomocu sprica za dekorisanje napravite "gnijezdasca" za visnje i u svako "gnijezdasce" stavite po visnju.

Nakon toga torta je spremna za posluzivanje :-)







Naviknuta na rajski ukus Havane iz Sarajevskih slasticarni, isprobala sam dosta recepata za Havanu i nijedan mi nije bio ono bas sasvim po mome sjecanju. Uvijek je nesto nedostajalo. Ovo je definitivno najslicnije sto sam uspijela iskombinovati.
Zvijezda vodilja mi je bio recept za Havanu od Cipelice.

10 comments:

  1. Radim ju nešto drukčije, ali mi se jako sviđa ova varijanta s cimetom i višnjama! Definitivno ću isprobati, prekrasna je!

    ReplyDelete
  2. Krasna je, baš divna, puna kreme..krasno izgleda!

    ReplyDelete
  3. Ovo bi bila torta za mene.Volim kad je meka i kremasta.odlican rad:)
    Ako se nsii jos prijavila na moj blog dodji:)U toku je nagradna igra.Slavim 100 citalaca i nagradjujem sretne dobitnike sa 2 divna kuvara:)
    ovde; http://dzolistic.blogspot.com/2011/07/hip-hip-hooray-i-have-passed-hundred.html

    ReplyDelete
  4. Probala sam tortu, nije za moj ukus :) ali prekrasno izgleda!!

    ReplyDelete
  5. prava ljepotica, nikadaje nisam probala ali svakoako je imam u planu!!

    ReplyDelete
  6. Tortica ti je super!

    Prvi put sam Havanu videla kod Tamare(Bite my cake)i pravila sam je za rodjendan. Jedino sto sam dodala voce izmedju svakog reda. Nekako bez tog voca bi mi bila isuvise neutralnog ukusa.

    ReplyDelete
  7. Istina je da kod svakoga postoji neka torta , kolač ili slično koji bude neku posebnu emociju. Tvoja havana torta je odlična, vjerujem da je jako fina i ukusna i jako lijepo izgleda !

    ReplyDelete
  8. Draga Sanja dodji po nagradicu kod mene:)))Pozdrav

    ReplyDelete